Home Impressie
PDF  | Afdrukken |

In 2014 heeft New Voices een koorreis naar Kent, Engeland ondernomen.

 

Via deze een link een impressie: http://www.youtube.com/watch?v=-xlJmoj6aNs&authuser=0

 

Verslag jubileumconcert 10 jaar New Voices, gehouden op 15 november 2014 in de Sint Michaëlskerk te Oudewater.

 

Uitgevoerde stukken koor: Preis und Lob (J.S. Bach), Missa Brevis (J. Haydn), Allm?chtiger Gott (W.A. Mozart), Die Vesper (L. van Beethoven), Insanae et vanae curae (J. Haydn), If ye love me (L. Morrée), Sanctus (J. Bredewout), Psalm 42 (F. Mendelsohn-Bartholdy), Halleluja uit Christus am Ölberge (L. van Beethoven).  

 

Uitgevoerde stukken sopraan: Recitatief & aria uit Die Schopfung (J. Haydn), A simple song (L. Bernstein).

 

Uitgevoerde stukken instrumentaal: Rondo K.V. 382 (W.A. Mozart).

 

Medewerkers: Judith Sportel (sopraan), Jolanda den Houter (hobo), Daniëlle van Laar (fluit), Johan Bredewout (vleugel), Erasmus Consort (strijkers), Andre van Vliet (algehele leiding).

 

Een meer dan gemiddeld spannend concert zou het worden, daar waren we wel van doordrongen. Eerbiedwaardige eeuwenoude muziek van een illustere rij componisten, aangevuld met stukken die speciaal voor ons geschreven waren. Ga er maar aan staan. Tijdens de repetities was wel duidelijk geworden dat elk stuk een of meerdere bergen van verschillende hoogten te beklimmen gaf. Daar was geen doping tegen gewassen. Waren we hier klaar voor?

 

En toch, onder leiding van een gedreven gids hebben we fluks de klimijzers ondergebonden en zijn op pad gegaan. Elkaar ondersteunend en de hoogtevrees negerend trokken we voort. Immers, ergens boven moest het muzikale vergezicht zeer de moeite waard zijn. Zelfs bijna aan het eind, menend de top op een haar na bereikt te hebben, bleek nog een venijnig klimmetje te zitten waarbij we helaas zelfs een lid verloren door een elders opgelopen blessure die stevig opspeelde (ondertussen beoefent hij de sport weer als vanouds). Gelukkig werden we op dat cruciale moment al bijgestaan door een team van kundige hulpverleners die ons aan speciaal daarvoor vervaardigde snaren verder omhoog trokken. Over de richel geklommen stonden wij daar precies op de afgesproken tijd, trokken de kleding recht, het beginakkoord klonk en wij genoten met een mooie groep andere liefhebbers van het beloofde vergezicht.

 

Na deze pittige wandeling was het goed toeven in de pleisterplaats waar de hand van schenken en voeden ruim was (ook dat kun je aan New Voices overlaten). We hieven het glas, bespraken met elkaar de reis en het genoten vergezicht en besloten dat het meer dan de moeite waard was geweest.

Ik type dit terwijl ik naar een glimmend rond schijfje kijk wat mij toe roept: "Neem en luister". Ik zie de lade van mijn DVD-speler de PC in glijden en met meer dan gewone interesse klik ik op play.

 

Een ieder die deze reis mogelijk heeft gemaakt hartelijk dank.

 

Cees Verwey

Reformatorisch Dagblad 05-01-2013

Concert van de week: Weense klassieken in Schoonhoven

 

SCHOONHOVEN : Het christelijk gemengd koor New Voices onder leiding van André van Vliet geeft zaterdag 12 januari een nieuwjaarsconcert in kerkgebouw De Hoeksteen in Schoonhoven.

Op het programma staat muziek van de Weense klassieken: de componisten Beethoven, Haydn en Mozart.

 

Rd

New Voices is een koor dat graag muziek uit de klassieke doos zingt", vertelt Van Vliet. "We zijn geen oratoriumkoor, geen kamerkoor, maar we zoeken vanuit een bepaald thema onze muziek wel vaak bij de gevestigde componisten."

Klik hier!

Afgelopen najaar studeerde New Voices een werk van Haydn in. Ook zong het koor afgelopen jaren een aantal composities van Mozart. Van Vliet: "Daardoor kwamen we op het idee om deze twee componisten in de schijnwerpers te zetten tijdens ons nieuwjaarsconcert. Toen was de stap niet groot om hier ook Beethoven bij te betrekken. De combinatie 'Nieuwjaar-Wenen' is niet onbekend. Zo ontstond het thema: de Weense klassieken".

New Voices zingt van elke componist drie werken. Van Vliet: "Zo klinkt onder andere van Mozart het Gloria, van Haydn diens 'Insanea et vanea curea', een groot en lastig werk, en 'Die Ehre Gottes aus der Natur' van Beethoven.

De koorstukken worden afgewisseld met instrumentale intermezzo'ss. Als solisten werken Jorrit Woudt (orgel) en Marjolein de Wit (fluit) mee. Van Vliet begeleidt zelf op de piano. Enkele koorleden worden ingezet als vocale solist.

New Voices (52 leden) bestaat sinds 2004 en wil het geestelijk lied in al zijn verscheidenheid uitdragen. De sopraan Mirjam Feijer geeft geregeld lessen stemvorming aan de koorleden.

Klik hier!

Het concert in Schoonhoven begint om 20.00 uur. Volwassenen betalen 8 euro entree. Kinderen mogen gratis naar binnen.